Comenzi: 031 005 05 26

Login Inregistrare

Despre bolile autoimune

Despre bolile autoimune

Sunt unele boli cu care nici un doctor, oricat de mare specialist ar fi el, nu ar vrea sa aibă de-a face. Asta pentru ca se cunosc foarte putine lucruri despre modul cum apar, si inca si mai putine despre cum sa le tratezi. In categoria aceasta „ingrata” intra asa-zisele „boli autoimune”, cunoscute si ca „boli de colagen”. Ele sunt tratate, de obicei, de catre medicul internist, dermatolog, reumatolog sau neurolog (pentru ca afecteaza unele organe interne, cum este rinichiul, precum si pielea si articulatiile, sau in alte cazuri, structuri ale sistemului nervos). Dar, adevarul este ca ele sunt niste boli de sistem, boli ale intregului organism, si aici, viziunea separata si ultra-specializata nu ne prea este de folos. Dimpotriva, trebuie sa vedem intregul.

 

Sa va prezint si membrii acestei „familii de boli”: lupusul, poliartrita reumatoida, sclerodermia, vasculitele, spondilita ankilopoietica, dermatomiozita, miastenia, bolile demielinizante... si multe alte boli, cu nume sofisticate, adesea avand nume de persoane (cum este sindromul Sjogren). Iar aceasta familie se tot largeste, in ea fiind incluse noi si noi entitati care se descopera si care nu pot fi incadrate in alte categorii.
In medicina alopata, aceste boli sunt considerate cronice si adesea, bolnavului i se stabileste o schema de tratament, care este revizuita periodic, dar trebuie urmata permanent. Medicamentele folosite, din pacate, afecteaza si o parte din organele initial sanatoase. De exemplu, cortizonul, care poate duce la demineralizarea oaselor, ajungand chiar pana la necroze osoase, spre disperarea bolnavului.

 

Astfel ca, acesti bolnavi ajung si la cabinetele naturiste, cautand solutii alternative. Sa nu va inchipuiti ca este usor nici pentru specialistul in fitoterapie sa dea de urma tuturor greselilor facute de acesti bolnavi, pentru a le corecta. De aceea, de multe ori, el trebuie sa stabileasca o schema-unicat de tratament care sa fie utila pentru pacientul care se afla in fata lui. Schema care, si ea, sa fie revizuita lunar la inceput, apoi la câteva luni, dupa ce se obtin primele rezultate.

 

Aici ar fi multe de spus. De obicei, este indispensabil in astfel de situatii un regim alimentar cat mai pur, sanatos, cu eliminarea alimentelor conservate sau cu aditivi, a zaharului alb, margarinei, carnii si produselor lactate. Este cel mai bine, in special in fazele de inceput, ca regimul sa fie mai restrictiv (cat suporta bolnavul), pentru a se realiza si asa-numita „detoxifiere”. O cura cu sucuri proaspete de legume si fructe ar fi ideala. La fel, un regim cu cereale integrale.

 

Pana la a stabili un amestec de plante special pentru fiecare caz, exista si formule generale ce se pot folosi, in aceasta faza. Una dintre ele, pe care v-o sugeram, este formula ANTIOXIPLANT – STEAUA DIVINA, avand la baza 5 plante din medicina Ayurveda, renumite pentru efectul lor de protectie contra bolilor degenerative: neem (Azadirachta indica), guggul (Commiphora mukul), gambhari (Gmelina arborea), haridra (Curcuma longa), bhringaraj (Eclipta alba).
Neem sau nimba – apare in majoritatea formulelor de produse cosmetice ayurvedice, tocmai datorita valorii sale exceptionale. Este una dintre cele mai puternice plante detoxifiante si antialergice, cu actiune in special asupra pielii. Guggul este folosit cu precadere in tratarea bolilor articulare, el fiind un puternic purificator la acest nivel si indepartand orice tip de „blocaj, obstructie”, manifestate prin intepeneala, rigiditate articulara. Purifica de asemenea, si tesutul limfatic si ajuta la eliminarea colesterolului in exces. Gambhari tonifiaza sistemul nervos, regleaza digestia (elimina senzatiile de arsura, ulceratiile, hiperaciditatea) si purifica pielea.

 

Haridra  (turmeric indian) este un condiment binecunoscut (pe care va invităm sa-l folositi la fiecare masa), cu proprietati antioxidante recunoscute stiintific. Cheia actiunii sale este reglarea digestiei (elimina produsii toxici de digestie incompleta) si se foloseste azi in formule pentru tratarea bolilor ficatului si sangelui si chiar in formule anti-cancer.

 

Bhringaraj purifica ficatul („laboratorul central” al corpului) si astfel „reseteaza” parametrii gresiti indusi de imunitatea perturbata din corp si face ca multe din procesele metabolice dereglate de boala sa revina la normal. Este considerat reintineritor si regenerator.

 

Aceasta formula actioneaza atat prin intermediul compusilor din plantele folosite, cat si pe plan energetic, ajutandu-ne sa ne reechilibram emotional. Pentru ca in Ayurveda se mentioneaza si actiunile mai subtile ale plantelor. Cum ar fi, de exemplu, la neem, proprietatea de a preveni reaparitia noilor episoade de boala (si se stie ca multe din aceste boli autoimune au perioade de recurenta si evolueaza in pusee), iar la bhringaraj si gambhari, capacitatea de a ne induce o stare de calm si control emotional.

 

De ce ANTIOXIPLANT? Pentru ca am vizat in principal actiunea antioxidanta, ce combatere a excesului de radicali liberi, responsabili de imbatranire. Ce ne vor face aceasta formula si dieta de dezintoxicare? Ne pregatesc pentru o etapa ulterioara, in care gandurile si emotiile noastre incep sa se purifice, devin clare si parca ne-am trezit dintr-un vis urat. Putem atunci sa incepem sa descoperim ca eram foarte suparati pe mama, vecinii, seful, sotul etc. si ca traiam permanent intr-o stare de stres, care ne intreţinea si simptomele bolii. Daca reusim sa ne (re)dobandim seninatatea, sa iubim si sa putem ierta din toata inima, atunci sunt sanse (foarte mari!) ca deja multe din manifestarile bolii sa se diminueze considerabil.

 

Inarmati-va cu rabdare, este cale lunga, dar vestea buna e ca exista posibilitatea, chiar daca va confruntati cu o asemenea boala, sa va recuperati intre 50-100% si sa nu mai luati niciodata medicamente.

 

Pe parcursul drumului pot urma diverse tipuri de terapii, adaptate specificului fiecaruia. In primul rand, mai multe feluri de amestecuri de plante sau preparate care contin plante. Apoi: acupunctura, masaje, utilizarea produselor apicole, terapii de tip Pancha Karma din Ayurveda...suna chiar promitator, as putea spune. Toate sub privirea specialistului in medicina naturista pe care vi-l alegeţi singur, in functie de preferintele dumneavoastra.

 

Oricum, veti avea surpriza sa constatati ca sunteti ascultati cu mult interes, atentie si disponibilitate. Nu va va descuraja sau repezi nimeni, puteti spune deschis tot ceea ce credeti despre boala dumneavoastra si toate tratamentele pe care va ganditi sa le incercati. Daca nu sunteti deja mult prea neincrezator si suspicios, de multe ori veti iesi din cabinet cu zambetul pe buze, mai ales dupa ce veti trece de primele etape ale tratamentului si veti incepe sa va simtiti cu adevarat bine.

 

Transformarea dumneavoastra in bine nu va ramane neobservata de colegi, care vor deveni dornici sa va afle secretele si retetele.

Dr. Cristina Pavel

require_once('contactform-code.php');